dissabte, 30 de març del 2013

Activitat 4


4. Què és l’amalgamatge?


L’amalgamatge, és coneix com l’aliatge de mercuri amb metalls alcalins (liti, sodi, potassi, rubidi, cesi i franci) o amb altres com l’or, l’argent, el plom, l’estany i la plata (amb tots els metalls comuns, excepte el ferro i el platí).

L’objectiu d’aquest procés, és descompondre els aliatges mitjançant la calor alliberant així el mercuri, en un procés de destil·lació. D’aquesta manera, recuperem l’or i la plata nativa de materials aurífers o argentífers. Aquests aliatges de mercuri amb metalls, reben el nom d’amalgames, i en la mineria aurífera, serveix per recuperar l’or i poder separar els minerals acompanyants. 

El mercuri (Hg), a temperatures ordinàries, és un líquid brillant, molt dens, de color blanc platejat. És lleugerament volàtil a temperatura ambient, el qual produeix vapors molt tòxics. La seva solidificació, es produeix a temperatures elevades agafant un aspecte semblant al de l’argent.

El tipus d’amalgames més coneguts són:

-  Amalgama sodi: utilitza sodi en un estat excitat per a produir llum.
-  Amalgama d’or: s’utilitza per al daurat dels vidres.
-  Amalgama d’estany: utilització per l’azogament de miralls.
-  Amalgama de zinc i sodi: com a agent reductors.
-  Amalgama dental: s’utilitzaven per empastar dents. Aquestes van arribar a ser conegudes per la polèmica del seu mal que podien arribar a fer, degut al seu compost de metalls (50% mercuri líquid i 37% de plata; les de coure, 45-50% de mercuri i 2% de coure i d’estany, 2% d’estany i zinc).


El primer ús d’amalgamatge  per a la producció d’or, data de la mineria Bòsnia, època de Neró (54-68 aC). Avui dia, aquesta tècnica s’utilitza en la mineria aurífera de forma generalitzada.